
Ergoterapi
- Uzmanlarımız: Erg. Hülya YAMAN
İzmit Enkom Clinic Dil, Konuşma ve Gelişim Merkezimizde Ergoterapistlerimiz tarafından Ergoterapi seansları verilmektedir.
Şuan birçoğumuza yeni bir terim olarak gelebilir Ergoterapi. Özellikle sosyal refah seviyesi yüksek dünya ülkelerinde engelli bireylerin ilk başvurduğu meslek gruplarından biridir. Hatta spesifik bir örnek vermek gerekirse Amerika’da yapılan çalışmaya göre otizmli çocukları olan aileler Ergoterapiden diğer meslek gruplarına göre (fizyoterapi , özel eğitim vb. ) daha çok verim aldıklarını ve Ergoterapiyi birincil olarak tercih ettiklerini göstermiştir . Bu aslında ne kadar önemli ve ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. Ülkemizde ise eksikliğini yeni yeni fark edilmektedir ve gittikçe talep artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre Ergoterapi anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve kişinin yaşam kalitesini artıran kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Kişinin sağlığını mesleğe özgü parametrelere bakarak değerlendirir. Bütüncül bakmak sadece fiziksel engeli değerlendirmek değildir. Kişiyi hem sosyal hem mental hem de psikososyal alanlarını değerlendirirler. Ve kişiye özel müdahale planı oluştururlar. Örneğin inme geçirmiş bireyi sadece seans içinde çalışmayız. Ev içi çevre düzenlemeleri yada kişiye özel adaptif cihaz üretimine kadar birçok alanda desteklemektedirler . Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır. Bunlar yemek yeme, giyinme, banyo yapmak, market alışverişi , çocuklarımız için oyun oynamak örnek verilebilir. Günlük yaşamda yaşanılan alanların aktivite analizi yaparak kişilere uygun stratejiler uygulamaktadırlar. Ergoterapistler kişi ve toplulukların istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek bu amaca ulaşırlar.
Ergoterapinin Çalıştığı Kişiler
Ergoterapi çok geniş bir çalışma alanına sahiptir. Her yaştan bireylerle çalışmaktayız. Türkiye’de yoğun olarak çalıştığımız alan pediatride yoğunlaşmıştır. Ergoterapiye başvuran nörolojik problemi olan çocuklar, serabral palsi, yaygın gelişimsel bozukluklar , disleksi, DEHB, otizm , down sendromu gibi kalıtsal bozukluklar , anksiyete problemi yaşayan çocuklar ve sadece ergoterapistlerin uzmanlaşabildiği duyu bütünleme bozukluğu yaşayan çocuklarla çalışmaktayız. Pediatri rehabilitasyonu dışında aşağıdaki alanlarda da çalışma alanları vardır . Bunlar:
-Psikiyatrik Rehabilitasyon: Ergoterapide ruhsal problemi olan bireylerin sosyal hayata katılımı değerlendirilir. Ve kişinin topluma katılımı amaçlanır.
– El Rehabilitasyonu: El yaralanmalarında kişilerin rehabilitasyon sürecinde anlamlı aktivitelerle elin anatomik yapısını korumak ve günlük yaşam aktivitelerinin tekrar öğretilmesinde çalışır.
– Mesleki Rehabilitasyon: Yaşanılan travma veya fiziksel yaralanmalar sonrasında kişinin mesleki hayatına geçişini hazırlar.
– Geriatrik Rehabilitasyon: Yaşlı bireylerin günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayan fiziksel yada kognitif problemlerinde özel terapilerle çözüm üretir.
– Nörolojik Rehabilitasyon: İnme , Demans, Parkinson gibi nörolojik problem yaşayan bireylerin motor öğrenme süreçlerindeki tedaviyi yönetir.
Ergoterapistin Çalıştığı Alanlar
Ergoterapistlerin çalışma alanları sağlık kuruluşları başta olmak üzere pek çok danışmanlık merkezini kapsamaktadır. Özellikle çocuklarla çalışan ergoterapistler duyu bütünleme terapisi eşliğinde özel ekipmanları kurumlarda rastlamak mümkündür.