Kekemelik Nedir?
Kocaeli/İzmit Enkom Clinic Dil, Konuşma ve Gelişim Merkezi olarak kurumumuzdaki dil ve konuşma terapistleri tarafından kekemeliği olan bireylerin ihtiyacına uygun olarak bilgilendirme ve terapiler yapılmaktadır. Ebeveynler sıklıkla , ‘Çocuğumun kekemeliği var geçer mi?‘ , ‘Çocuğumun kekemeliği başladı.‘ soru ve şikayetleri ile kurumumuza başvurmaktadır. Bu makalemizde kekemelik ile alakalı bilgiler bulunmaktadır.
Kekemelik, en genel anlamıyla bir konuşma bozukluğudur. Bununla birlikte kekemeliğin pek çok farklı türü ve çeşidi olduğu biliniyor olmasının yanı sıra sebepleri ya da kekemeliğe neden olan durumlar da oldukça geniş bir yelpazededir.
Özellikle çocukluk döneminde konuşma akışıyla ilgili yaşanan sorunların ilerleyen dönemlerde devamlılık kazanması ile ortaya çıkan kekemelik, gündelik yaşantının daha zor bir hal almasından, iş ya da okul yaşantısının olumsuz şekilde etkilenebilmesine kadar birçok konuda sorun teşkil eder.
Günümüzde yetişkinler nezdinde yetişkinlerde kekemelik tedavisi konusunda birçok yaklaşım bulunmaktadır ve alternatif tedavi yöntemlerinin varlığı bu konuşma bozukluğu sorunu ile karşı karşıya kalanlar için önemli bir avantaj sağlar.
Seçenekler arasından en doğru tercihte tedavi yönteminin belirlenebilmesi adına ise kekemeliğe sebep olan durumlar ve kekemeliğin hangi gürden olduğu kritik bir öneme sahiptir. Bu kapsamda kekemelik türleri arasında bulunan tüm çeşitler için özel olarak geliştirilmiş tedavi yöntemler olduğu da belirtilmelidir.
Kekemelik Neden Olur?
Öncelikli olarak kekemelik neden olur? sorusuna yanıt aranması gerekirse, kekemeliğe sebep olan durumlar çoğunlukla şu şekilde gözlemlenmiştir:
- Beynin dil ve konuşma ile ilgili olan bölümünde yaşanan sorunlar
- Genetik aktarım sebebiyle kekemelik oluşumu
- Çocukların gelişim döneminde normal bir durum olarak gözlemlenmesi de mümkündür.
- Nörolojik hastalıkların etkisiyle ortaya çıkan kekemelikler
Gibi durumlar kekemeliğe neden olan durumlar olarak en çok ön plana çıkmaktadır.
Kekemelik Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Kekemelik çoğunlukla belirtilmiş olduğu gibi 2-5 yaş civarında yani çocukluk dönemleri ya da erken gelişme dönemlerinde ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda kekemeliğin kendiliğinden geçtiği ve çocukların normal gelişim süreçleri içerisinde kekemeliği atlattıkları gözlemlenmiştir. Buna karşın en sağlıklı yöntem tedavi maksadıyla uzman görüşlerine başvurulmasıdır.
Kekemelik ayrıca yetişkin bireylerde de görülebilmektedir. Bu noktada yetişkinlerde kekemelik tedavisi konusunda var olan yöntemler ve uygulamalar aracılığıyla yaşın kekemeliğin tedavi edilmesi konusunda hiçbir önemi bulunmadığı belirtilmelidir.
Kekemelik Türleri
Kekemelik sebepleri birden fazla nedenden oluşuyor olduğundan kekemeliğin türleri de bu sebeplere göre farklı şekilde ortaya çıkabilmektedir. Kekemelik türleri genel olarak iki başlıkta değerlendirilir.
- Kronik Kekemelik
- Gelişimsel Kekemelik
Şeklinde olan kekemelik türleri çoğunlukla bu konuşma bozukluğu sorununu yaşayanların hangi sebepten dolayı sorun yaşadıklarına yönelik olacak şekilde belirlenmektedir.
Kekemelik Belirtileri Nelerdir?
Her konuşma bozukluğu ya da konuşmada yaşanan aksaklıkların sebebi kekemelik belirtileri arasında yer almaz. Özellikle çocuklarda bu tarz konuşma bozukluğu sorunlarının teşhis edilebilmesi adına uzmanlardan yardım talep edilmesinde büyük fayda bulunmaktadır.
Bu bağlamda kekemelik belirtileri çoğunlukla şu şekilde gözlemlenir:
- Herhangi bir sözcüğe, kelimeye ya da cümleye başlarken yaşanan zorluklar
- Kelime, sözcük, ses veya hecelerin duraksanarak tekrar edilmesi
- Bazı kelime ya da sözcüklerin söylenmesi durumunda çene veya yüz bölgesinde oluşan gerginlikler ve kızarmalar (İkincil Davranışlar)
- Sözcük uzatılması
- Kelimeler arasında geçiş yapılırken yaşanan yapısal zorluklar
- Psikolojik etkiler ışığında ortaya çıkan konuşma kaygısı ya da endişesi durumları
- Etkili iletişim kurma konusunda yeterlilik sorunları
Gibi durumlar kekemelik belirtileri arasında yer almaktadır. Kekemelik teşhisi için ise kesinlikle uzmanlar tarafından yardım alınması tavsiye edilmektedir.
Kekemeliğe Nasıl Müdahale Edilir?
Kekemelik tedavisi için günümüzde en çok tavsiye edilen ve bu düzlemde en çok tercih edilen yöntem terapilerdir. Konuşma terapisi verilen bu yöntemler aracılığıyla yetişkinlerde ve çocuklarda kekemelik terapisi ve çocuklarda yaşanan konuşma bozuklukları sorunları etkili bir şekilde çözüme kavuşturulabilmektedir. Özel teknikler ile yapılan bu terapiler bireyin duygusal profiline göre özel olarak dizayn edilmektedir.