Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluklarında Ergoterapinin Önemi
Kocaeli/İzmit Enkom Clinic Dil, Konuşma ve Gelişim Merkezi olarak kurumumuzdaki ergoterapistler, dil ve konuşma terapistlerive özel eğitim uzmanları tarafından DEHB’li bireylerin ihtiyacına uygun olarak bilgilendirme ve terapiler yapılmaktadır. Ebeveynler sıklıkla , ‘Çocuğum yerinde durmuyor ne yapmalıyım?‘ , ‘Çocuğum DEHB, neden ergoterapi desteği almalı ?.‘ soru ve şikayetleri ile kurumumuza başvurmaktadır. Bu makalemizde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu ile alakalı bilgiler bulunmaktadır.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite tanısı yıllar geçtikçe görülme sıklığı artmaktadır. Buna bağlı olarak çocuklarda en sık görülen psikiyatrik bozukluk iken, erişkinlerde ise görülme olasılığı da az değildir. Özellikle Çocuk ve ergenlerde görülme sıklığı %13 olarak görülmektedir. Yani her 100 çocuktan 13’ünde bu bozukluktan olumsuz etkilenmektedir. Erkeklerde kızlara göre daha sık görülmektedir. Yani cinsiyet bir risk faktörü olarak ele alınmaktadır. Dikkat eksikliği ve DEHB duyusal, nörolojik , duygusal ve davranış bozukluklarına yol açabilmektedir. Ve özellikle ergoterapistlerin desteği ile tedavi planları oluşturulmaktadır.
Ergoterapistin DEHB Tedavisinde Rolü Nedir?
Ergoterapistler DEHB’li çocuklarımızın:
- Çocukların kendi oto- kontrollerinin kazanmasında
- Çevreden aldıkları uyaranlara karşı regüle kalabilmesinde
- Duyusal kaynaklı problemlerini yenmesinde
- Dürtüselliğini kontrol edebilmesinde
- İnce motor becerilerinin geliştirilmesinde
- Günlük yaşam becerilerinin öğretilmesinde
- Dikkat ve konsantrasyon sürelerinin arttırılmasında yardımcı olmaktadırlar.
Her çocuğa ayrı yapılan ergoterapi değerlendirmesi sonrası çocuğun ihtiyaçları belirlenip tedavi planı oluşturulmaktadır.
Ergoterapi Bakış Açısından DEHB İçin Ev-Aktivite Önerileri Nelerdir?
Uzman Ergoterapistlerin değerlendirmesinden sonra hazırlanan ev aktiviteleri 4 başlık altında toplanmaktadır.
Regüle Etme: Çocuklarımızın gün boyu yaşadığı stres, yoğun rahatsız edici uyaranlar, sinir krizleri, huzursuzluk ve güvende hissetmeme problemleri çocukları olumuz etkilemektedir. Bundan dolayı ergoterapistler çocuklarımızın çevreyle olan etkileşiminde hemostatik dengede tutmayı amaçlanan aktiviteler önerir.
Vestibüler Oyunlar : Ergoterapistler çocuklarımızın vestibüler sistemde yaşadıkları yoğun hareket arayışına yönelik aktiviteler önermektedir.
Proprioseptif Oyunlar: Vücut farkındalığını amaçlayan ve çocuklarımızın sakin kalmasına yardımcı olacak duyusal stratejiler önerilmektedir.
Dikkat ve Hafıza Arttırıcı Oyunlar : Dikkat süremizi artıran oyunlar ile aşamalı olarak ilerleme amaçlanmaktadır.
İnternet sitemizde bulunan diğer bilgilere makalelerimizden erişebilirsiniz.
İnstagram adresimizi ziyaret ettiniz mi? @enkomclinic