Corpus Collasum Disgenezisi Nedir?

Corpus Collasum Disgenezisi Nedir?

Corpus Collasum Disgenezisi Nedir?

Kocaeli/İzmit Enkom Clinic Dil, Konuşma ve Gelişim Merkezi olarak kurumumuzdaki dil ve konuşma terapistleri, özel eğitim uzmanları ve ergoterapistler tarafından nörogelişimsel rahatsızlıklar / Corpus Collasum Agenizisi yaşayan bireylerin ihtiyacına uygun olarak bilgilendirme ve terapiler yapılmaktadır. Ebeveynler sıklıkla , ‘ Corpus Collasum Agenizisi  zamanla geçer mi?‘ , ‘Carpus- Collasum inceliği teşhisi kondu ne yapmalıyım?‘ soru ve şikayetleri ile kurumumuza başvurmaktadır. Bu makalemizde Corpus- Collasum Disgenezi( Yapısal bozukluğu)  ile alakalı bilgiler bulunmaktadır.

Corpus Callosum beynimizin sağ ve sol hemisferini birbirine bağlayan köprüdür.  Latince “sert cisim” anlamına gelen bu yapı beynin iki yarı küresi arasında iletişimi sağlamak üzere band şeklinde yoğunlaşır ve beynin sağ ve sol tarafını birbirine bağlar. Ayrıca  sinir sistemininde en çok anormali görülen yapısı corpus collasumdur.

Corpus Collasum Agenizisinde  beyni birbirine bağlayan köprü doğuştan yoktur. Ve daha az sıklıkta görülür. Buna benzer olarak Corpus Collasum disgenezisi ise bu köprüdeki yapısal bozukluktur. Ve bu problemi yaşayan çocuklar dikkat , hafıza,  ani duygu değişiklikleri , duyu bütünleme bozukluğu, motor koordinasyon problemleri , konuşma bozuklukları ve günlük yaşam aktivitelerinde problem yaşamaktadırlar . Bundan dolayı Ergoterapi, Özel Eğitim , Dil Konuşma terapisi ve fizyoterapiden destek almalılardır.

Neden Olur?

Doğumdan önce  ultrasonografi incelemeleri ile gebeliğin belirli bir döneminden sonra anlaşılabilmektedir. Doğum sırasında ve doğumdan sonra yaşanan nedenlerden dolayı da Corpus Collasum’ da disgenezisi görülebilir. Genel olarak nedenleri:

  • Metabolik toksik nedenler
  • Kalıtım
  • Kromozomal bozukluklar
  • Doğum sırasında yaşanan oksijensiz kalma, kronik hipoksi, hipoksik iskemik ansefalopati (HIE)
  • Subdural hematom (kafa içi kanamalar)
  • Hidrosefali ve yer kaplayan lezyonlar
  • Depo hastalıkları

Belirtileri

Kısa ve Uzun Süreli Bellek Problemleri

Duyu Bütünleme Bozukluğu

Motor Koordinasyon Problemler

Konuşma Bozuklukları

Denge Bozukluğu

Bu gözlemlerin sonuçlarından kesinlikle tanı koymak mümkün olmamakla birlikte doğru bir teşhis ve tanı için çocuk nöroloji uzmanına danışmak gereklidir.

Tedavisi

Nöroloji temelli bir sağlık sorunu olduğundan nörologların yanı sıra sağlıklı bir tedavi sürecinin devam ettirilebilmesi adına Ergoterapistler ve özel eğitim uzmanları önemli bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla müdahale sürecine farklı uzmanlıklara sahip hekimler ya da terapistler aynı anda eşlik etmektedir.

İnternet sitemizde bulunan diğer bilgilere makalelerimizden erişebilirsiniz.

İnstagram adresimizi ziyaret ettiniz mi? @enkomclinic

                                                                                                          

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Nasıl yardımcı olabiliriz?