Cerebral Palys’de Eşlik Eden Dil ve Konuşma Problemleri Nelerdir?

Cerebral Palys’de Eşlik Eden Dil ve Konuşma Problemleri Nelerdir?

Cerebral Palys’de Eşlik Eden Dil ve Konuşma Problemleri Nelerdir?

Kocaeli/İzmit Enkom Clinic Dil, Konuşma ve Gelişim Merkezi olarak ‘Serebral palsim var konuşamıyorum.‘ , ‘Serebral palsim var konuşmakta güçlük yaşıyorum.‘ , ‘Çocuğum serebral palsi özel eğitim almak istiyorum.‘ , ‘Çocuğum serebral palsi beni anlayamıyor.‘ gibi şikayetleri olan bireylere ve çocuklara dil ve konuşma terapisi, özel eğitim, ergoterapi, duyu bütünleme ve psikoterapi hizmeti vermekteyiz. İlerleyici bir motor bozukluğu olan serebral palsi, bireyin vücudundaki kasların hareketlerini, tonusunu ya da vücudun duruşunu etkilemektedir. Çoğunlukla doğumdan önceki olgunlaşmamış beyinde hasar oluşması nedeni ile ortaya çıkan bu rahatsızlık, çeşitli dil ve konuşma bozukluklarına neden olmaktadır.

Serebral palsi nedir sorusu, pek çok insan tarafından sorulmaktadır. Hastalık ile ilgili detaylı bir şekilde bilgi edinilebilmesi adına bu sorunun çok önemli olduğunu ifade etmek gerekmektedir. Çeşitli belirtiler ile kendisini gösteren bu rahatsızlığın belirtileri çoğunlukla bebeklik ya da okul öncesi yıllarda ortaya çıkmaktadır.

Cerebral Palys Nedir?

Serebral palsi nedir kapsamında bu rahatsızlığın bir çeşit beyin felci olduğunu ifade etmek mümkündür. Genellikle doğum öncesi olgunlaşmamış beyinde görülen hasarlar sonucu meydana gelen bu rahatsızlığın tedavisi konusunda farklı yöntemler ön plana çıkmaktadır. Peki hastalığın belirtileri nelerdir?

Cerebral Palys Belirtileri Nelerdir?

Serebral palsi belirtileri oldukça fazla olmakla birlikte bu belirtileri genel olarak aşağıdaki gibi sıralamak olanaklıdır:

  • Yavaş, kıvranma şeklinde hareketler
  • Kolları yukarı itme, oturma ya da emekleme vb. motor belirtileri kazanma konusunda gecikmeler meydana gelmesi
  • Havale ve titreme nöbetleri
  • Denge ve kas koordinasyonu eksikliği
  • Aşırı salya akıtma ya da yutma sorunları
  • Titreme ya da istemsiz kas hareketleri
  • Kas tonusunda çok sert ya da çok yumuşak olma gibi değişiklikler

Yukarıdaki belirtilere sahip olan rahatsızlık, çeşitli dil ve konuşma bozukluklarına neden olmaktadır. Peki serebral palys’e eşlik eden dil ve konuşma problemleri nelerdir?

Cerebral Palys’e Eşlik Eden Dil ve Konuşma Problemleri

Konuşma gelişimi ve konuşmada güçlüklere neden olan serebral palsi, bunu yanı sıra farklı konuşma sorunlarına da sebebiyet verebilmektedir. Serebral palsi’de dil gelişimi bağlamında aşağıdaki dil ve konuşma bozukluklarının meydana gelebildiğini ifade etmek gerekmektedir:

  • Solunum fonksiyonundaki bozukluklar
  • Artikülasyon bozuklukları
  • Rezonans bozuklukları
  • Fonasyondaki bozukluklar

Bu sorunlar, bireyin dil ve konuşma bağlamında normal bireylerden farklı bir şekilde davranmasına neden olmaktadır.

Konuşma Özellikleri

Spastik tip serebral palsi’deki konuşma, hipernazalite, düşük perde, perde kırılmaları, fazla ve eşit vurgu, nefesli ses vb. şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan ateotip serebral palside düzensiz kırılmalar, uygunsuz duraklar, uzatılmış aralıklar vb. görülmektedir.

Solunum Fonksiyonundaki Bozukluklar

Solunum fonksiyonundaki bozukluklar, spastik tip serebral palsi ile ateotip serebral palside farklılık arz etmektedir. Bu bağlamda spastik tip serebral palsideki sonulum kontrolü, ateotip serebral palsiye göre çok daha kötüdür.

Fonasyondaki Bozukluklar

Monoton ses perdesi görülen serebral palsili bireyler, aynı zamanda düşük perdeden konuşmaktadır. Zayıf şiddet ve boğazsıl ses kalitesi ön plana çıkmakta olup frekans genişliği kısıtlı olmaktadır. Fonasyondaki bozukluklar için çeşitli egzersizler tedavi yöntemi bağlamında kullanılmaktadır. Bu egzersizler farklı ortamlarda yapılabilmektedir.

Rezonans Bozuklukları

Serebral palside iletişim problemleri ve dizartri bağlamında ön plana çıkan dil ve konuşma problemlerinden bir diğeri de rezonans bozukluklarıdır. Atetoit serebral palsili çocuklarda velofarinks hareketleri tutarsız ve kontrolsüzdür.

Artikülasyon Bozukları

Artikülasyon bozukları bağlamında ateotik ve spastik tip serebral palside konuşma seslerine olan hakimiyet yaş ilerledikçe azalmaktadır.

Bu bozukluklar bağlamında, farklı egzersizler ön plana çıkmakta olup bu egzersizler ile birlikte serebral palsiden dolayı meydana gelen dil ve konuşma bozukluklarında azalmalar meydana gelebilmektedir. Bu bağlamda anne ve babaların, çocuklarını gözlemlemesi ve dil ve konuşma sorunlarına sahip olup olmadıklarını belirlemesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra, serebral palsi belirtilerinden herhangi birine sahip olan çocukların hekime götürülmesi gerekmekte olup bu husus oldukça önemlidir.

Kaynakça

  • https://www.aafp.org/afp/2006/0101/p91.html
  • https://pediatrics.aappublications.org/content/69/5/529.short

× Nasıl yardımcı olabiliriz?